Icon

Amsterdam Center for Social Media

Ziekte en gezondheid communiceren via sociale media

Door Charlotte van Hooijdonk

facebook_stethoscoop “De patiënt gaat op zoek naar informatie bij lotgenoten; hij zit in de wachtkamer en twittert hoe lang het nog duurt; zet een foto op Facebook van zijn nieuwe heup; hij blogt over zijn moeder in het verpleeghuis…”. Op deze wijze typeert Redmax (2012) de patiënt anno 2012. Alhoewel niet alle patiënten zo ver zullen gaan om foto’s van zijn/haar nieuwe heup op Twitter te plaatsen, blijft het gebruik van sociale media stijgen. Momenteel gebruikt 60 procent van de Nederlanders Facebook en Twitter wordt door bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt (Oosterveer, 2013). Doordat zorgconsumenten steeds meer sociale media gebruiken, biedt het medium ook voor gezondheidsorganisaties volop mogelijkheden om patiënten te benaderen, te informeren en met ze in Read the rest of this entry »

Share

Autisme en sociale media

door Martin Tanis

Eén van de kenmerken van autisme of het bredere autism spectrum disorder (ASD) is het verminderd vermogen tot sociale communicatie (American Psychiatric Association, 1994). In de afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen met ASD hiertoe vaak minder goed in staat zijn. De afwezigheid van expliciete cues, een overload van allerlei stimuli, het gebrek aan een heldere structuur en het hoge tempo van interacties staat een spontane, ongedwongen interactie vaak in de weg (Begeer, Koot, Rieffe, Terwogt, & Stegge, 2008). Ook de manier waarop mensen met ASD informatie verwerken, is fundamenteel anders: bij mensen met ASD is vaak sprake van een vergrootte aandacht voor details. Zo slagen zij er vaak niet in om allerlei details van bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen samen te vatten tot een coherent beeld zoals bijvoorbeeld complexe emotionele uitdrukkingen (Happé & Frith, 2006). Ook wordt alledaagse communicatie bemoeilijkt door een beperkt vermogen in het stellen van prioriteiten, en het nemen van beslissingen (Volkmar, Lord, Bailey, Schultz, & Klin, 2004). Dit alles kan er voor zorgen dat mensen met ASD allerlei problemen ervaren rondom sociale interactie, met gevoelens van eenzaamheid tot gevolg (Bauminger, Shulman, & Agam, 2003). Sterker nog, het verlangen naar sociale interactie is vaak zeer sterk en mensen met ASD doen vaak een beroep allerhande cognitieve vermogens om het gebrek aan Read the rest of this entry »

Share

Weekoogst social media onderzoek: Cyberchondrie

Door Martin Tanis. Tik “gezondheid” in als zoekwoord in Google Chrome en de browser vindt iets minder dan 50 miljoen pagina’s. Internet is een zeer belangrijke plaats geworden voor mensen om informatie in te winnen of uit te wisselen op het gebied van gezondheid en ziekte.

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van informatie over gezondheid en ziekte op het internet, en naar wie de gebruikers zijn van deze informatie. In een recent onderzoek van Baumgartner en Hartmann wordt onderzocht in hoeverre de angst rondom het ontwikkelen of hebben van een ziekte (gezondheidsangst, met als meest extreme vorm hypochondrie) gerelateerd is aan het online zoeken naar informatie.

Ze tonen aan dat mensen met gezondheidsangst meer gebruik maken van het internet om op zoek te gaan naar informatie over gezondheid dan mensen zonder gezondheidsangst. Soortgelijke resultaten worden ook gevonden door Muse, McManus, Leung, Meghreblian en Williams die aantoonden dat mensen met een hoge gezondheidsangst vaker en langer op het internet zochten naar informatie over hun gezondheid dan mensen met een lage gezondheidsangst.

Baumgartner en Hartmann laten ook zien  dat mensen met een verhoogde mate van gezondheidsangst banger waren door de informatie die zij vonden, en zich er minder door lieten geruststellen dan mensen met een lage mate van gezondheidsangst. In hun artikel concluderen zij dat dit mogelijk een vicieuze cirkel als gevolg heeft: Gezondheidsangst kan er voor Read the rest of this entry »

Share

March 2020
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031