Icon

Amsterdam Center for Social Media

Twitter en de verkiezingen: Kan Twitter de stem van kiezers beïnvloeden?

Door Camiel Beukeboom. Sociale media spelen een belangrijkere rol in de verkiezingstrijd dan ooit. Nagenoeg alle politieke partijen zijn actief op Facebook en Twitter, en een groot deel van de politici twittert  actief. Sociale media maakt het politici mogelijk om direct met vele kiezers in contact te staan en hun boodschap snel en direct over te brengen. Het lijkt erop dat Twitter een betekenisvolle rol speelt. Een belangrijke vraag hierbij is echter: Heeft Twitter de potentie om individuele kiezers van gedachten te doen veranderen? Stemmen kiezers anders als gevolg van de informatie die via Twitter tot hen komt?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moet je je afvragen welke soort informatie  mensen op Twitter opzoeken. Een groot aantal studies in de psychologie naar de zogenaamde confirmation bias is hierbij relevant (Nickerson, 2008). De confirmation bias laat zien dat mensen sterker de neiging hebben om bevestiging te zoeken van wat ze al denken, dan dat ze informatie zoeken die het tegendeel bewijst. Alhoewel informatie die tegenstrijdig is met een al bestaande overtuiging vaak erg informatief is, wordt dergelijke informatie vaak niet opgezocht, genegeerd of ondergewaardeerd. Het gevolg van deze manier van informatie zoeken is dat bestaande overtuigingen bevestigd worden, en de kans dat ze veranderen kleiner is.

De informatie die je in Twitter tot je krijgt bepaal je zelf, door te kiezen wie je volgt en – in je timeline – door te kiezen welke tweets je daadwerkelijk leest. De confirmation bias vertaalt naar Twitter zou betekenen dat men op twitter met name gelijkdenkenden volgt en informatie zoekt die bij bestaande voorkeuren aansluit. Dit “soort-zoekt-soort” idee is ook wat Read the rest of this entry »

Share

March 2020
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031