Icon

Amsterdam Center for Social Media

Naar een goede definitie van Web2.0

http://www.ibm.com/developerworks/webservices/library/ws-socialpart2/index.html

Door Ivar Vermeulen. De termen waar wij als social media onderzoekers mee werken zijn over het algemeen goed afgebakend. “Internet” is bijvoorbeeld gedefinieerd als een netwerk van computers, en wordt door wetenschappers  onderscheiden van het “web”: een netwerk van aan elkaar gelinkte files. Sociale media zijn alle soorten mediaplatforms op het web die user generate content faciliteren.

Maar wat is Web2.0 eigenlijk? Over de betekenis van dit concept bestaat nauwelijks overeenstemming en vooral veel  discussie.

Tim ‘O Reilly, de persoon die de term Web2.0 bekend maakte, definieerde in 2006 Web2.0 als: “…the business revolution in the computer industry caused by the move to the internet as platform, and an attempt to understand the rules for success on that new platform.” Het zijn wijze woorden, maar de definitie lijkt wat beperkt: Web2.0 is toch meer dan een zakelijke revolutie en een poging om iets te begrijpen?

Puttend uit collective intelligence komen we uit bij Wikipedia. Die zegt momenteel: “Web2.0 is a concept that takes the network as a platform for information sharing, interoperability, user-centered design, and collaboration on the World Wide Web.” Maar: als we Web2.0 zien als een concept, weten we natuurlijk nog niet wat het is.

Opvallend genoeg zijn de definities van Web2.0 die in de wetenschappelijke literatuur zijn terug te vinden vaak rechtstreeks ontleend aan ófwel O’Reilly, ófwel Wikipedia. Dat is natuurlijk niet de meest wetenschappelijke benadering. Onderzoekers die zich wél aan een formelere definitie hebben gewaagd, en daardoor ook rijkelijk worden geciteerd, komen met Read the rest of this entry »

Share

February 2019
M T W T F S S
« Mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728