Icon

Amsterdam Center for Social Media

De Maagdenhuis discussie op Twitter

Schermafdruk 2015-03-11 17.27.40

door Peter Kerkhof

Ook aan de Boelelaan houdt het ons bezig: de bezetting van eerst Bungehuis en later Maagdenhuis bij onze collega’s aan de UvA, de discussie over de aard en inrichting van de universiteit, en de recente reactie van het UvA bestuur hierop. Wanneer je niet in het Maagdenhuis wilt bivakkeren is Twitter met afstand de beste manier om de discussie hierover te volgen. Ik heb daarom met hulp van NodeXL eens gekeken waarover op Twitter gesproken wordt daar waar het Maagdenhuis (al dan niet met hashtag) genoemd wordt. In deze blogpost een aantal  observaties op basis van meer dan 15.000 tweets die in de afgelopen week (4-11 maart) zijn gepost door meer dan 4000 accounts: wat wordt er gedeeld, naar welke twitteraars wordt het meest verwezen, en welk netwerken van tweets, retweets en mentions zijn te onderscheiden.

Meest gedeelde webpagina’s

De meest gedeelde berichten zijn afkomstig uit wat je linkse (Groene, ROAR) of voorheen linkse (Volkskrant) media zou kunnen noemen. Met afstand het meest gedeelde bericht verscheen in het internationale ROAR (Reflections on a Revolution) magazine, met als titel “In Amsterdam, a revolt against the neoliberal university”. Vaak gedeeld is ook het betoog in het Maagdenhuis van UvA hoogleraar Ewald Engelen over de financialisation van de universiteit (te vinden op YouTube) en een artikel in de Groene Amsterdammer met als kop “De botsing op de UvA staat model voor de grote ideologische strijd van deze tijd”.

De 10 meest gedeelde webpagina’s:

 1. http://roarmag.org/2015/03/occupation-maagdenhuis-university-amsterdam/
 2. http://www.groene.nl/artikel/nieuwe-taal-op-de-universiteiten
 3. https://www.youtube.com/watch?v=uxB_zqddMBM (Ewald Engelen over financialisation)
 4. http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/uva-nieuws/update-maagdenhuis/middencomponent-update-maagdenhuis/laatste-nieuws/laatste-nieuws/content/folder/nieuwsberichten/2015/03/uva-democratisering-en-inzetten-op-kwaliteit.html
 5. http://www.livestream.com/maagdenhuis
 6. http://www.loesje.nl/de-nieuwe-universiteit/
 7. https://www.rebelmouse.com/ACEForum/Maagdenhuis/
 8. http://www.volkskrant.nl/dossier-studentenprotest/ook-wij-steunen-de-nieuwe-universiteit~a3886968/
 9. http://www.groene.nl/artikel/bureaucratie-is-het-water-waarin-we-zwemmen
 10. http://www.volkskrant.nl/dossier-wouter-bos/spijkers-psychiaters-en-het-maagdenhuis~a3884049/

 

Meest genoemde Twitteraccounts

Het meest genoemde twitteraccount is dat van @rethinkuva, de groep van actievoerende UvA docenten. Van de zes individuen in de top 10 zijn vijf gepromoveerd in een van de sociale wetenschappen. Twee daarvan zijn hoogleraar, David Graeber aan de London School of Economics en Ewald Engelen aan de UvA. Opvallend: drie zijn gepromoveerd in de communicatiewetenschap (@lalalalinder en @chrisaalberts aan de UvA, @matthijs85 aan de VU). Interessant is dat de eerste student pas op de 10e plaats komt (@jaap_o, actieleider Jaap Oosterwijk),De medewerkers (of ex-medewerkers), zo lijkt het, hebben het in ieder geval op Twitter (en ik denk ook wel daarbuiten, zie RethinkUvA) voor een belangrijk deel overgenomen van studenten.

Top 10 meest genoemde Twitteraccounts:

 1. rethinkuva (964)
 2. ewaldeng (559)
 3. hetmaagdenhuis (435)
 4. davidgraeber (417)
 5. bungehuisbezet (274)
 6. roar_magazine (256)
 7. chrisaalberts (255)
 8. lalalalinder (201)
 9. matthijs85 (177)
 10. jaap_o (173)

**EDIT: @bungehuisbezet is later hernoemd tot  @hetmaagdenhuis, opgeteld is dat goed voor 709 mentions (een tweede plaats). En verder is @jaap_o geen actieleider maar woordvoerder. Dank aan @hetmaagdenhuis en @NaomiNarrates voor de aanvullingen**

Clusters op Twitter

Er zijn in de kluwen aan tweets verschillende netwerken van mentions, retweets en interacties te onderscheiden. NodeXL onderscheidt er talloze, de eerste drie daarvan leveren herkenbare clusters op. In Cluster 1 zien we de actievoerders, de meest genoemde accounts zijn hier @rethinkuva, @hetmaagdenhuis, @bungehuisbezet en actieleider @jaap_o. Dit is de plek waar de recente reactie van het CvB van de UvA bespreken wordt, dit is de plek ook waar het meest direct wordt ingegaan op actuele ontwikkelingen rondom de Maagdenhuis bezetting.

Cluster 2 zou je kunnen typeren als een hoogleraren en opiniemakers cluster: @ewaldeng staat met @davidgraeber bovenaan, aanwezig zijn ook @matthijs85 (Piratenpartij), @jeromeroos (ROAR magazine) en @rcbregman (o.a Correspondent). De meest gedeelde webpagina’s zijn het stuk uit Roar magazine en verschillende stukken uit de Groene Amsterdammer. Hier worden de stukken gedeeld die het protest intellectueel voeden.

Cluster 3 wordt aangevoerd door @chrisaalberts en zou getypeerd kunnen worden als het kritische cluster (kritisch tegenover de acties). Met het account van @tponl (The Post Online) prominent aanwezig, en met als derde Yernaz Ramautarsing, oprichter van een Facebook pagina over linkse indoctrinatie aan de UvA. Beau van Erven Dorens staat op plaats vier vermeld omdat hij een kratje bier kwam brengen naar het Maagdenhuis op een foto die door het Fokke en Sukke account gedeeld werd en die het blijkbaar goed deed in dit netwerk.

**EDIT: @matthijs85 merkt op dat onder Cluster 3 ook verschillende accounts vallen die de acties steunen (bv. @piratenpartij, @rethinkuva en @bungehuisbezet. Dat kan natuurlijk, wanneer ze reageren op kritiek, in discussie gaan binnen dit cluster of door anderen binnen dit cluster genoemd (bekritiseerd?) worden**

Meest gedeelde webpaginas in dit cluster zijn het verslag van een bezoek aan het Maagdenhuis door @chrisaalberts met als titel “Het Maagdenhuis is gekaapt door álles links van de PvdA”, en het stuk van emeritus UvA hoogleraar Meindert Fennema getiteld “Méér rendementsdenken zou het Maagdenhuis sieren”, beide te vinden op The Post Online. Opvallend: na #maagdenhuis is de meest gebruikte hashtag #pvv.

Cluster 1 Cluster 2 Cluster 3
rethinkuva ewaldeng chrisaalberts
hetmaagdenhuis davidgraeber tponl
bungehuisbezet hetmaagdenhuis yerramautarsing
jaap_o rethinkuva beauvaned
ewaldeng matthijs85 fokkesukke
uva_amsterdam rcbregman piratenpartij
asvastudentunie marukomukuratsu rethinkuva
davidgraeber jeromeroos rzuaslan
lalalalinder bungehuisbezet bungehuisbezet
noerivdberg tamara_vdp jpaternotte

De Maagdenhuis tweets laten mooi het speelveld zien van de strijd tussen actievoerders en universiteit, het laat zien waar de inspiratie vandaan komt, en dat er de nodige kritiek is op de acties. Dit kritische geluid lijkt weinig georganiseerd maar is op Twitter wel duidelijk aanwezig. Het laat verder zien dat je ook met deze mooie analysemethoden kritisch moet blijven kijken naar de inhoud. Beau van Erven Dorens heeft bier gebracht, niets meer (maar ook niets minder).

Share

March 2020
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031