Icon

Amsterdam Center for Social Media

Weekoogst social media onderzoek: Cyberchondrie

Door Martin Tanis. Tik “gezondheid” in als zoekwoord in Google Chrome en de browser vindt iets minder dan 50 miljoen pagina’s. Internet is een zeer belangrijke plaats geworden voor mensen om informatie in te winnen of uit te wisselen op het gebied van gezondheid en ziekte.

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van informatie over gezondheid en ziekte op het internet, en naar wie de gebruikers zijn van deze informatie. In een recent onderzoek van Baumgartner en Hartmann wordt onderzocht in hoeverre de angst rondom het ontwikkelen of hebben van een ziekte (gezondheidsangst, met als meest extreme vorm hypochondrie) gerelateerd is aan het online zoeken naar informatie.

Ze tonen aan dat mensen met gezondheidsangst meer gebruik maken van het internet om op zoek te gaan naar informatie over gezondheid dan mensen zonder gezondheidsangst. Soortgelijke resultaten worden ook gevonden door Muse, McManus, Leung, Meghreblian en Williams die aantoonden dat mensen met een hoge gezondheidsangst vaker en langer op het internet zochten naar informatie over hun gezondheid dan mensen met een lage gezondheidsangst.

Baumgartner en Hartmann laten ook zien  dat mensen met een verhoogde mate van gezondheidsangst banger waren door de informatie die zij vonden, en zich er minder door lieten geruststellen dan mensen met een lage mate van gezondheidsangst. In hun artikel concluderen zij dat dit mogelijk een vicieuze cirkel als gevolg heeft: Gezondheidsangst kan er voor Read the rest of this entry »

Share

August 2012
M T W T F S S
    Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031