Icon

Amsterdam Center for Social Media

Wat zeggen jongeren over de politie op sociale media?

Cartoon sociale media politieDoor Tessa van Charldorp

Samen met Romy van den Heerik heb ik vorig jaar onderzocht wat jongeren van de politie vinden*. Dit wilden we niet doen via vragenlijsten of focusgroepen, maar we wilden weten wat jongeren van de politie vinden zonder hen daar specifiek naar te vragen. Een ideale manier is dan om hun authentieke gesprekken te analyseren die ze met elkaar voeren, online. Hier praten jongeren veelvuldig over de politie en iedereen heeft natuurlijk een mening. Om er achter te komen wat jongeren van de politie vinden hebben een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar online interacties tussen jongeren. Natuurlijk wel met toestemming van de fora en websitebeheerders die dit soort platforms faciliteren.

Politie als beschermer en boeman

Ons onderzoek laat zien dat jongeren soms opkomen voor de politie; de politie wordt als mens en beschermer gezien die je behandelt met respect. Jongeren zijn ook negatief over de politie en vinden dat de politie een boeman is, niets voorstelt, niks doet en onrechtvaardig handelt. Vooral de macht van de politie is bij voor- en tegenstanders een veelbesproken thema: de politie zou meer macht moeten hebben, maar tegelijkertijd wordt diezelfde macht misbruikt. Onder jongeren bestaat er dus verwarring over wat de politie wel en niet mag, kan en moet. Agenten moeten je vriend zijn én tegelijkertijd de wet handhaven. Dit onderzoek legt niet alleen bloot wat jongeren van de politie vinden, maar laat ook zien dat er online een schat aan materiaal te vinden is om opvattingen van jongeren te onderzoeken.

Verwarring

Een groot probleem lijkt te zijn dat er verwarring bestaat over wat de politie wel en niet mag, kan en moet. De functie van de politie is tweeledig. Ten eerste moet de politie het gezag zijn (streng zijn, mensen oppakken, geweld gebruiken, regels volgen, straffen opleggen) en ten tweede moet de politie als mens de burger beschermen of zelfs als vriend optreden (persoonlijk contact met de burger hebben, geen geweld gebruiken, redelijk zijn, eerlijk zijn). Dus, de politie is niet alleen je beschermende vriend (menselijk), maar ook boze man in uniform (institutioneel). Behalve deze tegenstrijdige functies van de politie moet zij volgens jongeren ook een voorbeeldfunctie vervullen in de maatschappij. Dit maakt het voor de politie moeilijk om te voldoen aan alle verwachtingen die jongeren van hen hebben.

*Deze blog is gebasseerd op het artikel Van den Heerik, R. & Van Charldorp, T.C. (2015). “Die agent moet ’t goede voorbeeld geven.’ Een talig onderzoek naar opvattingen van jongeren over de politie. Cahiers Politiestudies, 35.

Share

Category: Uncategorized

Tagged:

Comments are closed.

April 2020
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930