Icon

Amsterdam Center for Social Media

Redefining tie strength – Forse EU-subsidie voor onderzoeksproject over gevolgen van social media gebruik binnengehaald

 

 

Door Sonja Utz 

Sociale media helpen ons om met een groot aantal mensen in contact te blijven: met goede vrienden en familieleden (sterke banden), met kennissen (zwakke banden), met mensen die we nauwelijks kennen of zelfs onbekenden. Volgens onderzoek naar sociaal kapitaal (de voordelen die we uit ons netwerk kunnen halen) geven sterke banden ons vooral emotionele steun, terwijl zwakke banden ons van nieuwe informatie voorzien. Afwezige banden, of nodding ties, zijn banden met mensen die we een knikje geven als we ze op straat tegenkomen, maar waar we verder geen contact mee hebben. Dit soort banden werd lang als nutteloos beschouwd.

Veel mensen voegen afwezige banden op sociale media zoals LinkedIn of twitter toe aan hun netwerk. Kunnen deze banden nu toch een nut hebben? Veranderen sociale media de manier waarop we emotionele steun en informatie verkrijgen?

Over deze vragen gaat mijn ERC starting grant project “Redefining tie strength: How social media (can) help us to get non-redundant information and emotional support”.  Ik heb van de EU meer dan een miljoen Euro gekregen om de komende vijf jaar samen met twee AiOs te onderzoeken of nieuwe manieren om netwerken te onderhouden ervoor zorgen dat mensen meer emotionele steun en belangrijke informatie krijgen.

Longitudinale studie

In een overkoepelende longitudinale studie met een representatieve steekproef van Nederlandse internetgebruikers ga ik onderzoeken hoe Nederlanders sociale media gebruiken, wat voor mensen ze aan de verschillende netwerken toevoegen en of er een verband is tussen het bijhouden van verschillende soorten banden en het verkrijgen van informatie en emotionele steun. De meeste onderzoeken over social media gebruik gaan over Facebook en hebben studenten als deelnemers. Ik wil naar alle social media kijken die mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen gebruiken (dus ook LinkedIn, twitter, enz.). Door vier jaar lang ieder half jaar social media gebruik, netwerk effecten en mogelijke gevolgen te meten is het ook mogelijk oorzaak en gevolg van social media gebruik van elkaar te onderscheiden. Hebben mensen met een groter netwerk simpelweg meer baat bij networking tools en gebruiken ze ze daarom meer, of leidt een actiever gebruik van sociale media op tijdstip 1 tot een groter een nuttiger netwerk op tijdstip 2?

Onderliggende processen

In twee AiO-projecten wordt in detail onderzocht wat de onderliggende processen zijn. Project 1 focust op het verkrijgen van informatie. Krijgen we inderdaad waardevolle informatie van zwakke en afwezige banden? Zijn we cognitivief in staat om uit de eindeloze stroom van tweets en status updates een accuraat beeld van de kennis in ons netwerk te vormen? En gebeurt dat automatisch, dwz onbewust, zonder intentie en zonder veel moeite? Deze vragen worden in een aantal experimenten onderzocht.

Project 2 gaat over emotionele steun. Mijn studenten zeggen vaak dat ze zich beter voelen nadat ze op Facebook zijn geweest, maar hoe langdurig is dat effect? Komt het omdat de informatie op Facebook bijna alleen maar positief is? Of bieden de netwerken op sociale media ook echte steun in moeilijke tijden?  Worden sommige zwakke banden sterker, of leidt het volgen van een actieve social media user alleen tot het opbouwen van een parasociale relatie? Welke rol spelen self-disclosure en subtiele communicatievormen zoals het klikken op de Likebutton hierbij?

Over vijf jaar hoop ik een omvattend model van de effecten van social media gebruik en onderliggende cognitieve en emotionele processen te hebben. Op basis van dit model kunnen dan trainingen of interventies ontwikkeld worden om optimaal social media gebruik te bevorderen. Geweldig, dat de ERC starting grant zo een omvattend onderzoek mogelijk maakt!

Share

Category: grants, Onderzoek, Social media

Tagged: ,

2 Responses

 1. Bernd Bodewes says:

  Beste mevrouw Utz,

  Voor mijn bachelorthesis doe ik onderzoek naar strong and weak ties en welke invloed self-disclosure heeft. Daarbij richt ik mij vooral op het fenomeen of zwakke banden ook kunnen veranderen in sterke banden. Hierbij ben ik opzoek naar goede bijpassende literatuur en een soort van richting die ik mijn onderzoek moet geven. Aangezien het maar 5000 woorden mogen zijn is dit onderozek natuurllijk veel kleinschaliger dan dat van u, maar ik vroeg me af of u nog tips had ten aanzien van mijn probleemstelling en literatuur.

  Succes met uw onderozek en ik hopelijk zie ik uw antwoord snel tegemoet,

  Met vriendelijke groet,

  Bernd Bodewes
  Bachelor Student Bestuur en Organisatiewetenschappen
  Vrije Universiteit

  p.s. Dit is de juiste e-mail, vandaar dat u dit bericht 2 keer ontvangt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

March 2020
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031