Icon

Amsterdam Center for Social Media

Weekoogst social media onderzoek: Cyberchondrie

Door Martin Tanis. Tik “gezondheid” in als zoekwoord in Google Chrome en de browser vindt iets minder dan 50 miljoen pagina’s. Internet is een zeer belangrijke plaats geworden voor mensen om informatie in te winnen of uit te wisselen op het gebied van gezondheid en ziekte.

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van informatie over gezondheid en ziekte op het internet, en naar wie de gebruikers zijn van deze informatie. In een recent onderzoek van Baumgartner en Hartmann wordt onderzocht in hoeverre de angst rondom het ontwikkelen of hebben van een ziekte (gezondheidsangst, met als meest extreme vorm hypochondrie) gerelateerd is aan het online zoeken naar informatie.

Ze tonen aan dat mensen met gezondheidsangst meer gebruik maken van het internet om op zoek te gaan naar informatie over gezondheid dan mensen zonder gezondheidsangst. Soortgelijke resultaten worden ook gevonden door Muse, McManus, Leung, Meghreblian en Williams die aantoonden dat mensen met een hoge gezondheidsangst vaker en langer op het internet zochten naar informatie over hun gezondheid dan mensen met een lage gezondheidsangst.

Baumgartner en Hartmann laten ook zien  dat mensen met een verhoogde mate van gezondheidsangst banger waren door de informatie die zij vonden, en zich er minder door lieten geruststellen dan mensen met een lage mate van gezondheidsangst. In hun artikel concluderen zij dat dit mogelijk een vicieuze cirkel als gevolg heeft: Gezondheidsangst kan er voor zorgen dat mensen op zoek gaan naar geruststellende informatie, maar de informatie die ze vinden kan er voor zorgen dat de ongerustheid alleen maar toeneemt. Deze ongefundeerde escalatie van angst door het vinden van beangstigende informatie op het internet wordt in populaire maar ook wetenschappelijke literatuur aangeduid als Cyberchondrie.

Interessant is dat zij laten zien dat de ongerustheid bij mensen met gezondheidsangst alleen maar toenam als ze vonden dat de bron van de informatie betrouwbaar was. In de door hun gepresenteerde experimentele studie werd de betrouwbaarheid van de bron gemanipuleerd door de deelnemers aan het onderzoek fictieve informatie te laten zien afkomstig van een officiële website van een gezondheidsinformatie (met een hoge betrouwbaarheid) of afkomstig van een populair Nederlands forum op het gebied van gezondheid (lage betrouwbaarheid). Dit mag dan wel niet de meest genuanceerde manier zijn om te kijken naar wat de rol van betrouwbaarheid van informatie of bron is, maar de resultaten laten zeker zien dat de mate van betrouwbaarheid een belangrijke rol speelt.

Op een enkele studie na, waarin de rol van online forums wordt meegenomen, wordt er nog niet specifiek gekeken naar de invloed van social media. Het valt echter te verwachten dat social media van grote invloed zullen zijn bij de ontwikkeling van cyberchondrie: niet alleen wordt het steeds eenvoudiger actief informatie in te winnen door vragen te stellen via bijvoorbeeld Facebook of Twitter, de betrouwbaarheid of volledigheid van deze informatie zal ook steeds moeilijker te achterhalen zijn. Binnen het ACSM wordt op dit moment onderzoek opgezet waarin we specifiek kijken naar de rol van social media bij dit nieuwe fenomeen. We houden u op de hoogte.

 

Baumgartner, S. E. & Hartmann, T. (2011). The role of health anxiety in online health information searchCyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 14(10), 613-618, Doi:10.1089/cyber.2010.0425.

Muse, K, McManus, F, Leung, C, Meghreblian, B. & Williams, J. M. (2012) Cyberchondriasis: fact or fiction? A preliminary examination of the relationship between health anxiety and searching for health information on the Internet. Journal of Anxiety Disorder, 26(1), 189-196.

Share

Category: gezondheid, gezondheidsinformatie, Onderzoek, Social media

Tagged:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

March 2020
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031